Recept

Turkisk kebab med tomatsallad 

Het turkisk kebab med en fantastiskt god tomatsallad. Salladen är en utmärkt blandning av tomater, rödlök och mynta med en syrlig smak från citronsaft


Du behöver detta; (4 portioner)
500 g nötfärs
1/2 dl matyoghurt
1 ägg
1-1 1/2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm chilipeppar
1 msk olja

Till salladen; 
4 tomater
1 rödlök
3 msk hackad mynta
2 msk olivolja
1 msk pressad saft av citron
1/2 tsk salt

Så här gör du; 
1. Sätt ugnen på 250°C.
2Blanda färsen med matyoghurt, ägg, pressade vitlöksklyftor, spiskummin, salt och peppar
3Dela färsen i 8 bitar (för 4 port). Forma färsen runt små grillspett av trä till avlånga köttbullar. 
    Lägg dem i en ugnssäker form och pensla med oljan. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
4Sallad: Skölj och tärna tomaterna. Skala och skiva löken. Blanda tomater, lök och mynta. 
    Tillsätt olja, citronsaft och salt.
5Servera kebaben med tomatsalladen, bulgur och matyoghurten smaksatt med lite rivet citronskal.








Imam Bayaldi 

- Fylld aubergine. Är ugnsgratinerad aubergine som man fyller med tomater och lök.
Enligt legenden svimmade en muslimsk präst av lycka när han första gången åt den här rätten. 
Därför kallas den här rätten ”prästen svimmade”.




Du behöver detta; 
3-4 auberginer
1 gul lök
200 g köttfärs
1-2 stora tomater
2 dl kokt ris
Olja, salt & peppar
Köpt eller hemkokt tomatsås

Så här gör du
Skär auberginen i 3-4 tjocka skivor tvärs över. Gröp ur dem till hälften.
Finhacka auberginekött & lök, fräs detta i olja tillsammans med köttfärsen.
Tärna tomaterna & blanda ned tillsammans med det kokta riset. Krydda med salt & peppar.

Packa fyllningen noga i de urgröpta aubergineskålarna. Lägg dem i en ugnsfast form. 
Dugga generöst med olivolja & baka i 1 t i 200 grader. Täck med folie för att det inte ska brännas. 
Servera med tomatsås.







Saksuka


En härlig rätt med grönsaker som hackas och blandas med vitlök och tomatsås. Det kan variera vilka grönsaker man använder men vanligtvis är det champinjoner och grön paprika som används. 



Du behöver detta;
2 st auberginer
2 st potatisar
3 st morötter
1 st squash
3 st turkiska gröna paprikor
4 st tomater
4 klyftor finhackad vitlök
2 dl olja för stekning
3 dl olja för sås
Salt, peppar 


Gör så här; 
Hacka alla grönsaker i små kuber. Stek grönsakerna utom tomaterna i olja i en panna på låg värme tills de mjuknar. Börja först med potatisen, sen auberginen, morötterna, squashen och paprikorna.
För såsen stek vitlöken i oljan. 
Lägg i hackade tomaterna och rör ihop och låt det puttra lite till en jämn blandning. 
Lägg till sist i grönsakerna och blanda ihop, eller så kan man lägga över såsen över grönsakerna direkt på tallriken.
Servera med ris eller yoghurt!

//Sunniva






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar