Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
2 msk olja (eller smör)
2 tsk socker
50 g jäst
1 tsk salt
ca 1 kg vetemjöl
Gör så här:
Blanda ut jästen i det ljumma vattnet, rör sedan ner resten av ingridienserna. Låt jäsa i 1 timme. Dela sedan upp degen i små bullar. Kavla ut bullarna till tunna kakor. Grädda dessa på botten i ugnen eller på en plåt längst ner. Det går även utmärkt att grädda dessa på en muurikka, en slags stekhäll.
Hummus
INGREDIENSER:
- 5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk (2 burkar till detta recept). Kokar du själv så koka ett paket kikärter 500 gram och spara resten ev. i frysen till annat
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- 4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
- 4 msk citronsaft (valfritt)
- 0,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
- 0,5 tsk sumak (valfritt)
- Salt och vitpeppar
- Hackad bladpersilja att garnera med
Tillagning:
- Kokta kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten.
- Häll av dem och tillsätt vatten så att det täcker.
- Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
- Häll av i durkslag och skölj dem ljumma i kallt vatten.
- Hummus: skala vitlöken och pressa i den i en mixer eller bunke.
- Tillsätt kokta kikärter. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem noga i durkslag innan.
- Mixa i mixern eller kör med stavmixer. De kan också mosas med en gaffel eller potatisstöt för hand.
- Tillsätt olivolja, sesampasta samt citronsaft under tiden till en röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar.
- Smaka av hummusen med vitlök, citronsaft, salt och vitpeppar.
- Lägg upp hummusen på fat och garnera ev. med spiskummin, sumak, någon msk olivolja samt grovhackad bladpersilja.
karna bahar kizartmasi
1 st |
2 st |
2 msk |
1 tsk |
0,5 tsk |
2 dl |
2 dl |
1 st |
1 knippa(en) |
2. Dela blomkålen i små jämnstora buketter. Vispa äggen i en bunke, tillsätt mjöl, salt och peppar. Vispa till en slät smet.
3. Hetta upp solrosoljan i en låg, vid panna. Doppa blomkålen i smeten och lägg ner i oljan. Fritera i 3–4 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och lägg upp på ett varmt fat.
4. Servera blomkålen med myntadippen
Köfte
600 gram |
1 st |
2 st |
100 gram |
1,5 tsk |
1 tsk |
1 krm |
Tillagning
1. Hacka lök och persilja och blanda med lammfärsen. Tillsätt ägg och kryddor, blanda väl.
2. Forma små runda platta bullar och grilla i grillpanna (helst över kolgrill).
3. Servera med couscous, pommes frites, stekta pepperoni och tomater, bröd och yoghurt.
Det passar bra att även servera hummus och ajvar relish till lammfärsbiffarna. Prova gärna att strö lite mynta över biffarna eller att tillsätta lite strimald mynta i smeten.
2. Forma små runda platta bullar och grilla i grillpanna (helst över kolgrill).
3. Servera med couscous, pommes frites, stekta pepperoni och tomater, bröd och yoghurt.
Det passar bra att även servera hummus och ajvar relish till lammfärsbiffarna. Prova gärna att strö lite mynta över biffarna eller att tillsätta lite strimald mynta i smeten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar